torsdag 1 april 2010

Husmanskost med kål och sojakött


Sojakött och kål i gräddsås
  • 2 dl torkat sojakött i strimlor
  • 1 msk hemmagjord buljong
  • 1 tsk rökarom
  • 1 chili
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten bit ingefära
  • 4 dl strimlad kål
  • 2 dl havregrädde
  • japansk sojasås efter smak
Börja med att koka sojaköttet mjukt. Lägg strimlorna i en kastrull och fyll med precis så mycket vatten att det täcker strimlorna. Låt rökarom, buljong, chili, vitlök och ingefära koka med (andra kryddor kan användas efter smak). Krossa chilin och vitlöken men hacka den inte (det gör det lättare att plocka ur den när kokningen är klar). Koka i ca 8 minuter. Sojaköttet ska svälla och mjukna, men låt det inte bli helt mjukt, det är godare när det finns lite tuggmotstånd kvar.

När kokningen är klar, plocka ur kryddorna och låt köttet rinna av i ett durkslag. Pressa med en sked för att få ut så mycket vatten som möjligt utan att trasa sönder strimlorna.

Stek sojaköttet i lite olja i ett par minuter tills du får en bra stekyta. Låt kålen fräsa med en kort stund och slå sedan på havregrädde. Krydda med japansk sojasås. Servera med kokt potatis, sallad och råröda lingon.

Rårörda lingon

Blanda frysta lingon med socker efter smak, kör i mikron så att lingonen precis smälter (om du inte föredrar varma lingon) och rör ihop med en sked.

Råkostsallad med risvinägerdressing
Blanda salladsingredienserna och slå över risvinägerdressingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar