tisdag 23 mars 2010

Tisdagsmiddag


Sallad med räkor och nötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk chilisås
  • 1 dl räkor
  • 50 g mandlar & pecannötter
  • 2 tsk honung
  • 70 g risnudlar
  • några nävar sallad
  • 1/2 röd paprika
  • några stjälkar timjan & basilika
  • 4 msk risvinägerdressing
Hetta upp sesamolja, vitlök och chilisås i en stekpanna. Fräs frysta räkor, hackade mandlar och hackade pecannötter i lite honung tills allt vatten från räkorna har kokat bort.

Koka risnudlar, skölj av i kallt vatten och klipp till önskad längd.

Blanda olika salladsblad (t ex ruccola, roman, kruksallad) och hackad paprika en skål. Rör ner räkfräset och risnudlarna i salladen. Krydda med hackad timjan, hackad basilika och risvinägerdressing.

Risvinägerdressing
  • 2,5 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 8 msk fisksås
  • 3 msk risvinäger
  • 6 msk pressad lime
  • hackad chili efter önskad styrka (smaka av)
  • 8 rivna vitlöksklyftor (efter smak)
Blanda allting i en skål. Rör tills sockret löser sig. Dressingen kan stå i kylen i flera dagar. Receptet räcker till flera måltider.

Mango- och svartbönsås
  • 2 msk mango chutney
  • 2 msk mangodip
  • 2 msk svartbönsås
  • 1 msk pressad citron
Blanda i en skål.

Kryddiga kikärtsnuggets
  • 1 burk kikärtor
  • 5 bitar friterad tofu Yi-Pin (kan uteslutas)
  • 5 stjälkar koriander
  • 1 ägg
  • 2 msk hemmagjord buljong (recept kommer senare)
  • några teskedar fisksås
  • lite sesamolja
  • 1 msk rismjöl
  • torkad koriander, torkad ingefära, cayennepeppar efter behag
Mixa allting i en matberedare till en grynig konsistens. Hetta upp en stekpanna (om det inte är en gjutjärnspanna går det bra att steka utan olja) och klicka ut smeten i små biffar. Stek cirka 2 minuter på varje sida och låt dem sedan gärna ”torka ut” lite på eftervärmen i pannan.

Servera biffarna med stora gröna blad från till exempel salladskål. Ta en biff med en klick mango- och svartbönsås och vira in i ett blad. Doppa sedan i risvinägerdressing och njut.

(På bilden finns även misosoppa.)

1 kommentar:

  1. Åh vad glad jag är över att ni startat den här bloggen!!!!!!! Det här är PRECIS vad jag VÄNTAT på!!!!!!! Härligt!!

    SvaraRadera